Kuchnia Lazur

Krewetki azjatyckie

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 10 min

10 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Krewetki azjatyckie

Składniki:

  • 100 g sera Lazur Błękitny
  • 750 g krewetek (około 15-20 szt.)
  • 50 g  masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 500 ml śmietanki  36%
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Na patelnię wrzucić krewetki doprawione solą i pieprzem, posiekany czosnek oraz masło. Wszystko razem podsmażyć do momentu uzyskania przez krewetki złotego koloru.
  2. Następnie całość zalać winem i dodać pokrojony koperek. Wszystko dusić do czasu, aż wino lekko odparuje.
  3. Wlać śmietankę i wsypać starty ser Lazur Błękitny. Dusić do momentu uzyskania sosu o konsystencji gęstej śmietany.

Przepisy w tej kategorii