Kuchnia Lazur

Halibut w czerwonym winie

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 25 min

25 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Halibut w czerwonym winie

Składniki:

  • 100 g sera Lazur Srebrzysty
  • 4 steki z halibuta (porcja ok. 250 g)
  • 250 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 1 łyżka cukru
  • sok z cytryny
  • 50 ml oleju
  • sól
  • biały pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Marynata: W małym garnuszku wymieszać wino z cukrem i podgrzewać do momentu uzyskania konsystencji syropu.
  2. Halibuta oprószyć solą i pieprzem. Posmarować przygotowaną marynatą i skropić cytryną. Tak przygotowaną rybę włożyć do naczynia i odstawić do lodówki na ok. 24 godziny.
  3. Zamarynowanego halibuta smażyć na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min z każdej strony. Następnie rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym serem Lazur Srebrzysty. Zapiekać w piekarniku w temp. 170-180°C przez ok. 15 minut.

Przepisy w tej kategorii