Kuchnia Lazur

Dorsz z salsą pomidorową

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 15 min

15 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Dorsz z salsą pomidorową

Składniki:

• 100 g sera pleśniowego Lazur Turkusowy 
• 4 polędwiczki z dorsza (każda po ok. 125 g)
• 2 dojrzałe pomidory
• 1 mała cebula
• 1 łyżka soku z cytryny
• listki bazylii
• suszona bazylia
• pieprz
• imbir

Sposób przygotowania:

1. Polędwiczki skropić sokiem z cytryny i odstawić na 20 minut. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą imbiru i odrobiną suszonej bazylii. Smażyć na średnim ogniu ok. 3-4 min.

2. Salsa pomidorowa: z pomidorów usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wymieszać z drobno posiekaną cebulą i posiekanymi listkami bazylii. Ser pleśniowy Lazur Turkusowy pokruszyć na małe kawałki. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić pieprzem. Podawać na smażonej polędwiczce z dorsza.

Przepisy w tej kategorii