Kuchnia Lazur

Właściwości odżywcze serów Lazur

Właściwości odżywcze serów Lazur

Można śmiało powiedzieć: chcesz być zdrowy i pogodny? Jedz sery, bo nie tylko wyśmienicie smakują, ale są również bardzo zdrowe!

 Zastosowanie do produkcji szlachetnej pleśni Penicillium roqueforti powoduje, że charakteryzują się one wysoką wartością biologiczną i odżywczą. Sery Lazur zawierają niemal wszystkie niezbędne człowiekowi do prawidłowego rozwoju składniki pokarmowe: witaminy, pierwiastki, mikroelementy. Znajdziemy w nich magnez, potas i sód, ważne dla koordynacji działania nerwów i mięśni. Są znakomitym źródłem białka potrzebnego do prawidłowego wzrostu i rozwoju mięśni,  dlategosą niezbędne w prawidłowej diecie dzieci. Ser pleśniowy Lazur jest również bogaty w wapń i fosfor, niezbędny dla budowy i utrzymania w dobrym stanie naszych kości i zębów. Wapń wpływa na prawidłową pracę serca, krzepnięcie i ciśnienie krwi, a fosfor odgrywa bardzo dużą rolę w przemianie materii, jako przenośnik energii.

Zawarta w serach witamina A to beta-karoten, który korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie, a także wzrok. Witamina E nazwana „eliksirem młodości” ma korzystny wpływ na utrzymanie dobrej kondycji skóry.

Sery wpły­wa­ją zna­ko­mi­cie na nasz humor i po­ziom ener­gii poprzez dużą zawartość ty­ro­zy­ny – ami­no­kwa­su, który ko­rzyst­nie od­dzia­łu­je na nasze sa­mo­po­czu­cie oraz zwiększa od­por­ność na zmę­cze­nie i stres. Na dodatek, kwas linolowy wzmacnia naszą odporność i redukuje tkankę tłuszczową.

W serach pleśniowych Lazur wykorzystujemy podpuszczkę mikrobiologiczną, dlatego smakiem naszych serów mogą cieszyć się wegetarianie.

Rozwijające się w miąższu sera pleśnie wytwarzają enzymy, które rozkładając białka do łatwo przyswajalnych białek prostych - peptydów i aminokwasów, podwyższają ich strawność oraz uwalniają wyższe kwasy tłuszczowe.

Drukuj