Kuchnia Lazur

Jak skomponować deskę serów?

Jak skomponować deskę serów?

Podanie deski serów to ostatnio coraz popularniejszy sposób na zaskoczenie gości kompozycją różnorodnych smaków. Może być podawana zarówno na wykwintnych przyjęciach, jak i kameralnych spotkaniach towarzyskich. Niezależnie od tego,  kiedy ją zaserwujemy, warto poznać kilka zasad, którymi powinniśmy kierować się, przygotowując deskę serów.

 

Na odpowiednio dużą drewnianą lub marmurową deskę układamy od trzech do sześciu gatunków sera,  pamiętając, aby brzegi serów nie dotykały się wzajemnie. Krojenie serów rozpoczynamy  od  najłagodniejszych w smaku i układamy na desce zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Takie ułożenie sugeruje nam odpowiednią kolejność spożywania i delektowania się poszczególnymi rodzajami sera, od łagodnych po najostrzejsze w smaku.

Degustację proponujemy zacząć od sera Lazur Błękitny, przechodzą kolejno do serów Złocisty, Srebrzysty i Turkusowy.

Świetnym uzupełnieniem deski serów mogą być orzechy, świeże lub suszone owoce, na przykład morele czy winogrona.  Sery pleśniowe świetnie smakują z miodem, konfiturą żurawinową  lub sosem bakaliowym. Warto pomyśleć również o świeżej, chrupiącej bagietce. Pamiętajmy jednak , aby dodatki nie przysłaniały smaku sera. Obowiązkowo do deski serów podajemy wino, które podkreśli głębię smaku sera.

Skomponowana według tych zasad deska będzie rozkoszą dla podniebienia i ozdobą każdego stołu. 

Drukuj