Kuchnia Lazur

Jak obchodzić się z serami pleśniowymi Lazur

Jak obchodzić się z serami pleśniowymi Lazur

Ser pleśniowy Lazur musi być starannie zapakowany i przechowywany, aby bez szkody znieść  długą drogę od producenta, aż na stół Smakosza.

KUPOWANIE:  Sera należy kupować tyle, ile w najbliższych dniach jesteśmy w stanie zjeść. Sery pleśniowe Lazur źle znoszą zmiany temperatury, dlatego robiąc zakupy pamiętajmy, aby kupować je na samym końcu.

PRZECHOWYWANIE: Sery należy przechowywać dokładnie owinięte w folię aluminiową bądź w szczelnie zamkniętym pojemniku plastikowym. To chroni je przed wyschnięciem oraz kontaktem z innymi produktami.

Wskazane jest przechowywanie ich w lodówce, w temperaturze od +1°C do +6°C. Niska temperatura jedynie spowalnia proces dojrzewania sera, ale go nie zatrzymuje.

Pamiętajmy więc, że ser pleśniowy dojrzewa przez cały okres przydatności do spożycia. Stopniowo staje się bardzo miękki i bardziej porośnięty pleśnią, przez co jego zapach i smak są coraz intensywniejsze.

SPOŻYWANIE: Wystarczy wyjąć ser z lodówki na 20-30 minut przed konsumpcją, dzięki czemu dostosuje się on do warunków otoczenia i w pełni rozwinie swój bukiet smakowy.

KROJENIE: Sery pleśniowe najlepiej kroić używając noża z charakterystycznymi dużymi oczkami, zakończonego dwoma krótkimi szpicami. Dzięki temu plastry, czy kostki sera będą wyglądały estetycznie i  smakowicie. 

Drukuj