- 100 g sera pleśniowego Lazur Srebrzysty
- 4 małe placki tortilli
- 1 filet z kurczaka
- 1 opakowanie świeżego szpinaku
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku, gałka muszkatołowa
- olej
- masło
Łatwe
25 min
4
porcje
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Filet pokroić w dość cienkie paski, doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku, ewentualnie innymi ulubionymi ziołami. Kurczaka smażyć na zwilżonej olejem, dobrze rozgrzanej patelni, do uzyskania złotego koloru.
2. Podsmażyć cebulę.
3. Na maśle poddusić 3/4 szpinaku. Posolić, popieprzyć, dodać szczyptę gałki muszkatołowej i przeciśnięty przez praskę czosnek. Na bazie jogurtu przygotować sos czosnkowy (do jogurtu wcisnąć dwa ząbki czosnku, dodać sól i pieprz).
4. Każdy placek tortilli podgrzać na suchej patelni, obrócić na drugą stronę. Nałożyć usmażony szpinak, kilka pasków kurczaka oraz krążki czerwonej cebuli. Całość polać sosem czosnkowym, posypać startym serem pleśniowym Lazur Srebrzysty oraz listkami świeżego szpinaku.
5. Tortillę podawać złożoną na pół.