Kuchnia Lazur

Tatar z łososia i Lazura

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Tatar z łososia i Lazura

Składniki:

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 240 g surowego łososia (może być wędzony)
  • sok z jednej cytryny
  • 1 dojrzałe miękkie awokado
  • 50 g kremowego serka twarogowego (chudego)
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • pół łyżeczki pieprzu
  • szczypta soli morskiej (tylko w przypadku surowej ryby)
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki lub koperku
  • imbir różowy marynowany, kiełki słonecznika

Sposób przygotowania:

1. Surową rybę pokroić w drobną kostkę. Zalać sokiem z cytryny, aby mięso się ścięło. Odstawić na kilka minut, po czym odlać płyn. Dodać sól, pieprz i musztardę.

2. Awokado pokroić w kostkę i skropić cytryną.

3. Ser pleśniowy Lazur Błękitny połączyć z kremowym serkiem i zmiksować na jednolitą masę, dodać poszatkowany koperek.

4. Używając np. foremki do wypieków, przełożyć rybę warstwą sera i warstwą awokado.

5. Można przystroić kiełkami słonecznika i konserwowym różowym imbirem.

Przepisy w tej kategorii