Kuchnia Lazur

Szparagi zapiekane z szynką

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 25 min

25 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Szparagi zapiekane z szynką

Składniki:

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Złocisty
  • pęczek zielonych szparagów (ok. 500 g)
  • szynka parmeńska
  • oliwa
  • sól, cukier

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi umyć i odciąć zdrewniałe końcówki. W wysokim garnku zagotować wodę z solą i odrobiną cukru (ok. 5 minut).
  2. Wyjąć, odsączyć i wystudzone szparagi  posmarować oliwą. Szynkę parmeńską pociąć wzdłuż i powstałymi paskami pojedynczo owijać szparagi do 3/4 ich wysokości (pozostawiając wolne główki).
  3. Szparagi ułożyć ciasno na blasze wyłożonej pergaminem i skropionej oliwą. Ser pleśniowy Lazur Złocisty pokroić w plastry i położyć na części owiniętej szynką. Zapiekać w temperaturze 180° C ok. 10 minut.

Przepisy w tej kategorii