Kuchnia Lazur

Suszone owoce i warzywa

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 70 min

70 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Suszone owoce i warzywa

Składniki:

  • jabłko
  • seler
  • pomidor
  • cukinia
  • marchewka
  • buraczek
  • ananas

Sposób przygotowania:

1. Owoce i warzywa dokładnie umyć, nie obierać (wyjątkiem jest ananas). 

2. Składniki pokroić na równej grubości plastry (ok. 2-3 mm). 

3. Plastry ułożyć dość luźno na kratce z piekarnika lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyć w temperaturze  40℃ przez ok. 30 minut, co jakiś czas obracając. Po tym czasie zwiększyć moc piekarnika do 60℃ i suszyć plastry kolejne 30 minut, pamiętając o ich obracaniu.

4. Warzywa można oprószyć ulubionymi ziołami lub innymi przyprawami.

 

Warto wiedzieć

Warzywa o twardych skórkach najwygodniej wyszorować za pomocą szczotki. W sklepach znaleźć można wiele modeli przeznaczonych do mycia warzyw, ale zwykła szczotka do rąk z pewnością również się sprawdzi.

Jeśli planujesz suszone owoce i warzywa wciągnąć do swojego menu na stałe, warto przemyśleć zakup profesjonalnej suszarki.

Przepisy w tej kategorii