- jabłko
- seler
- pomidor
- cukinia
- marchewka
- buraczek
- ananas
Łatwe
70 min
4
porcje
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Owoce i warzywa dokładnie umyć, nie obierać (wyjątkiem jest ananas).
2. Składniki pokroić na równej grubości plastry (ok. 2-3 mm).
3. Plastry ułożyć dość luźno na kratce z piekarnika lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyć w temperaturze 40℃ przez ok. 30 minut, co jakiś czas obracając. Po tym czasie zwiększyć moc piekarnika do 60℃ i suszyć plastry kolejne 30 minut, pamiętając o ich obracaniu.
4. Warzywa można oprószyć ulubionymi ziołami lub innymi przyprawami.
Warto wiedzieć
Warzywa o twardych skórkach najwygodniej wyszorować za pomocą szczotki. W sklepach znaleźć można wiele modeli przeznaczonych do mycia warzyw, ale zwykła szczotka do rąk z pewnością również się sprawdzi.
Jeśli planujesz suszone owoce i warzywa wciągnąć do swojego menu na stałe, warto przemyśleć zakup profesjonalnej suszarki.