Kuchnia Lazur

Sushi maki

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 50 min

50 min

Liczba porcji: 32

32

porcji

Drukuj przepis
Sushi maki

Składniki:

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Złocisty
  • 220 g ryżu do sushi
  • 4 listki alg morskich
  • 100 g łososia wędzonego (w kawałku)
  • 1 awokado
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1,5 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • sos sojowy

Sposób przygotowania:

1. Ryż namoczyć w zimnej wodzie i płukać, aż woda będzie czysta. Zalać zimną wodą (1:1). Nie solić. Gotować pod przykryciem przez 10 minut, nie mieszać, pozostawić do przestygnięcia (na ok. 20 minut).

2. Z octu ryżowego, soli i cukru zrobić zaprawę i połączyć ją z ryżem.

3. Na macie do sushi położyć listek sprasowanych alg. Porcję ryżu równo rozłożyć, zostawiając od góry 5 cm wolnego miejsca.
U dołu, 5 cm od brzegu, ułożyć pokrojonego w paski łososia, awokado i ser pleśniowy Lazur Złocisty.

4. Zrolować zwarty wałek. Położyć na złączeniu na kilka minut, pokroić na 8 równych kawałków. Tak samo przygotować pozostałe listki alg. Podawać z sosem sojowym.

Przepisy w tej kategorii