Kuchnia Lazur

Smażony ser z salsą z granatów

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 20 min

20 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Smażony ser z salsą z granatów

Składniki:

  • 200 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 2 jajka
  • 130 g mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
  • sól
  • 1 granat
  • 1 gruszka
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • kilka gałązek rukoli do przybrania

Sposób przygotowania:

1. Ser pleśniowy Lazur Błękitny podzielić na równe kawałki.

2. Z mleka, jajek, mąki i odrobiny soli wyrobić ciasto (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).

3. W małym rondelku rozgrzać olej. Kawałki sera pleśniowego Lazur Błękitny maczać w cieście i wrzucać na gorący tłuszcz. Smażyć na złoty kolor przez ok. 1-2 minut.

4. Z granatu wyłuskać pestki. Gruszkę obrać i pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z limonki, żeby nie ściemniała. Pestki granatu i gruszkę wymieszać z syropem klonowym. Gałązki rukoli umyć, posypać nimi salsę.

5. Salsę podawać z gorącym serem.

Przepisy w tej kategorii