Kuchnia Lazur

Sery Lazur w cieście naleśnikowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 20 min

20 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Sery Lazur w cieście naleśnikowym

Składniki:

  • 100 g sera Lazur Złocisty
  • 100 g sera Lazur Srebrzysty
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 ml wody
  • 1 jajko
  • olej 
  • 2 łyżki oliwy

Dodatki: 

  • 4 łyżki sosu żurawinowego lub miodu gryczanego. Syropu klonowego lub z agawy.

 

Sposób przygotowania:

  1. Ser pleśniowy Lazur Złocisty i Srebrzysty pokroić na większą kostkę około 1,5 x 2 cm.
  2. Do miski przesiać mąkę i wbić jajko. Mieszając dodać wodę i mąkę, aż ciasto uzyska konsystencję gęstej śmietany.
  3. Kawałki sera obtoczyć w cieście i smażyć na mocno rozgrzanym oleju do osiągnięcia złocistego koloru.
  4. Usmażone sery Lazur Złocisty i Srebrzysty podawać z sosem żurawinowym lub miodem gryczanym. Doskonale smakuje też z syropem klonowym lub z agawy. 

Przepisy w tej kategorii