Kuchnia Lazur

Pizzerki z serami pleśniowymi

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 60 min

60 min

Liczba porcji: 12

12

porcji

Drukuj przepis
Pizzerki z serami pleśniowymi

Składniki:

  • 100 g sera Lazur Błękitny
  • 100 g sera Lazur Złocisty
  • 100 g sera Lazur Turkusowy
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 200 ml letniej wody
  • 4 łyżeczki oleju
  • sól
  • keczup
  • rukola do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w letniej wodzie, odstawić na kilka minut.

2. Dodać mąkę, olej i łyżeczkę soli. Składniki wyrobić na gładkie ciasto (im dłużej jest wyrabiane, tym lepiej). Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia.

3. Ciasto wyłożyć na stolnicę i cienko rozwałkować, w miarę potrzeby posypać mąką. Wycinać niewielkie kółka.

4. Trzy rodzaje serów Lazur:  Błękitny, Złocisty i Turkusowy zetrzeć na tarce i wymieszać.

5. Pizzerki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować keczupem i posypać serami.

6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 10-12 minut. Podawać przybrane rukolą.

 

Przepisy w tej kategorii