Kuchnia Lazur

Pizza na mięsnym spodzie

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 80 min

80 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
Pizza na mięsnym spodzie

Składniki:

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 1 pierś z kurczaka (duża, podwójna)
  • 2 kromki chleba razowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka bazylii
  • sól i pieprz (do smaku)
  • pół brokuła
  • 6 plastrów cukinii
  • 3 pieczarki
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 3 łyżki groszku konserwowego
  • 5 łyżek oleju rzepakowego

 

Sos pomidorowy:

  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej (szklanka o pojemności 250 ml)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki pasty z daktyli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Sposób przygotowania:

Pizza:
1. W misce wymieszać mięso, zioła, sól i pieprz. Odstawić na ok. 30 minut. W tym czasie przygotować sos pomidorowy oraz pokroić warzywa.

2. Brokuł ugotować. Na patelni na rozgrzanym oleju (2 łyżki) usmażyć posiekaną cebulę oraz wcześniej umyte i pokrojone
w plasterki pieczarki. Paprykę i cukinię lekko zgrillować.

3. Umyte i osuszone wcześniej mięso z piersi kurczaka zmiksować. Do mięsa dodać pokruszone dwie kromki chleba (bez skórek) oraz przyprawy: oregano, bazylię, sól, pieprz.
Do masy mięsnej wbić jajko i dokładnie ją wyrobić.

4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Spód okrągłej formy (forma do tarty lub specjalna do pizzy) wyścielić masą mięsną. Tak wykonany spód wstawić do piekarnika na ok. 25 minut. Po tym czasie, na podpieczony spód wyłożyć sos pomidorowy, warzywa i starty ser pleśniowy Lazur Błękitny. Pizzę ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 10-15 minut.

Sos:
1. Czosnek obrać, przecisnąć.

2. Wszystkie składniki sosu umieścić w kubeczku, wymieszać. Sosu nie gotujemy!

 

Przepisy w tej kategorii