Kuchnia Lazur

Les bourriols, naleśniki gryczane z sadzonym jajkiem i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 300 g różnych grzybów (boczniaki, shitake, shimeji, pieczarki portobello)
  • 3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki gryczanej
  • 12 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • łyżeczka cukru
  • olej do smażenia
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w odrobinie letniego mleka połączonego z cukrem. Odstawić na 15 min. Po tym czasie, rozpuszczone drożdże połączyć z mąką i mieszając stopniowo dodawać pozostałe mleko oraz wodę. Po dokładnym połączeniu składników, ciasto odstawić na 3 godziny.
  2. Pocięte grzyby uprażyć partiami na nieprzywierającej patelni, przez około 5 minut. Ciepłe zawinąć w folię aluminiową i odstawić.
  3. Wyrośnięte ciasto wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
  4. Naleśniki smażyć na oleju z dwóch stron. Po przerzuceniu na drugą stronę zmniejszyć ogień, wbić jajko i posypać naleśnik pokruszonym serem. Smażyć, a gdy zetnie się białko, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Obok jajka ułożyć wcześniej przygotowane grzyby i zawinąć boki naleśnika do środka.
  5. Podawać posypane drobno pokrojoną natką pietruszki.

Przepisy w tej kategorii