Kuchnia Lazur

Lazurowe spring rolls

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
Lazurowe spring rolls

Składniki:

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 6 arkuszy papieru ryżowego
  • 2 gruszki (mogą być z puszki)
  • 200 g mixu sałat
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 2 marchewki
  • 100 g fileta z kurczaka
  • sos sojowy
  • ocet ryżowy
  • czarny sezam
  • cukier trzcinowy
  • świeża papryczka chili lub ząbek czosnku
  • kiełki np. fasoli mung, słonecznika
  • sól, pieprz, zioła do kurczaka

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić pieprzem, solą, ziołami, chwilę grillować na złoty kolor. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
  2. Ser pleśniowy Lazur Błękitnyy pokroić w słupki, gruszki w półksiężyce lub kostkę, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach.
  3. Sos: zmiksować razem łyżkę octu ryżowego, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki cukru trzcinowego, kilka plasterków świeżego chili lub ząbek czosnku.
  4. Sałatę, marchewkę, kiełki, makaron, kurczaka i gruszkę wymieszać z sosem. Papier ryżowy posypać sezamem, następnie nałożyć farsz i słupki sera pleśniowego Lazur Błękitny, zawijać jak naleśniki na krokiety. 

Przepisy w tej kategorii