Kuchnia Lazur

Lazurowe gofry z podwójnym serem

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 12

12

porcji

Drukuj przepis
Lazurowe gofry z podwójnym serem

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 3 jajka
  • 320 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 375 ml wody (1,5 szklanki)
  • 75 ml oleju (1/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cukru
  • ćwierć łyżeczki soli

Sos serowy:

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 150 g śmietany 18%
  • pieprz

Dodatki:

  • 1 awokado
  • kilka suszonych pomidorów w zalewie
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

1. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z cukrem i stopniowo dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wodę i olej. Wszystko zmiksować.

2. Ser pleśniowy Lazur Błękitny zetrzeć na tarce, dodać do ciasta.

3. Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do ciasta.

4. Ciasto wylewać porcjami na maksymalnie rozgrzaną gofrownicę i piec około 6-8 minut (moc 1400 W).

5. Sos serowy: ser pleśniowy Lazur Błękitny drobno pokruszyć. Śmietankę delikatnie pogrzać, dodać ser pleśniowy Lazur Błękitny i często mieszając, doprowadzić do jego rozpuszczenia. Doprawić pieprzem.

 

Gofry podawać z rozgniecionym awokado, suszonymi pomidorami z zalewy, pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami koktajlowymi oraz sosem serowym i ulubionymi ziołami, na przykład listkami świeżej bazylii.

Przepisy w tej kategorii