Kuchnia Lazur

Grzanki z kapustą, anchois i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 25 min

25 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Grzanki z kapustą, anchois i serem pleśniowym Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny,
  • 500 g czerwonej kapusty,
  • marchewka,
  • czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki kaparów z zalewy,
  • pół pęczka pietruszki,
  • 8 filecików anchois,
  • 4 bułki lub ciabatty,
  • olej do smażenia,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Na oleju dusić starte na tarce warzywa: czerwoną kapustę, marchewkę, cebulę i czosnek.
  2. Do miękkich warzyw dodać pokrojone fileciki anchois, kapary i starty ser. Dusić dalej mieszając, do stopienia się sera. Dodać pokrojoną pietruszkę, wymieszać i przyprawić. 
  3. Grillować przekrojone na pół ciabatty i podawać z warzywno-serowym farszem.

Przepisy w tej kategorii