Kuchnia Lazur

Chrupiące kwiaty cukinii z lazurowym nadzieniem

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 20 min

20 min

Liczba porcji: 5

5

porcji

Drukuj przepis
Chrupiące kwiaty cukinii z lazurowym nadzieniem

Składniki:

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Turkusowy
  • 10 kwiatów cukinii
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • pieprz

 

Ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • szklanka zimnej wody

Sposób przygotowania:

1. Kwiaty cukinii delikatnie umyć z zewnątrz (bez rozchylania płatków). Odsączyć na ściereczce i odczekać aż przeschną.

2. W miseczce utrzeć oba sery, dodając śmietanę i drobno posiekaną natkę. Doprawić pieprzem.

3. Ciasto: w wysokim naczyniu zmiksować wszystkie składniki (do uzyskania gładkiej konsystencji), następnie masę schłodzić w lodówce.

4. Farsz serowy przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego. Delikatnie rozchylić płatki kwiatów i usunąć pręciki. Każdy kwiat napełniać farszem. Końcówki płatków zakręcić, by farsz się nie wydostał.

5. Do niewielkiego naczynia wlać olej (na wysokość ok. 5 cm), mocno rozgrzać. Obtoczone w cieście kwiaty smażyć partiami przez ok. 30 sekund.

6. Usmażone kwiaty odsączyć na papierowym ręczniku, podawać gorące jako przystawkę.

Przepisy w tej kategorii