Kuchnia Lazur

Chleb zapiekany z serami Lazur

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 25 min

25 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
Chleb zapiekany z serami Lazur

Składniki:

  • 1 bochenek chleba (0,7 kg, niekrojony)
  • 300 g sera pleśniowego Lazur (według upodobań: Błękitny, Srebrzysty, Turkusowy, Złocisty)
  • 300 g sera mozzarella do zapiekania
  • kilka gałązek natki pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

1. Bochenek ponacinać ukośnie na równe części, uważając przy tym, by nie przeciąć spodu chleba.

2. Wybrane rodzaje serów pleśniowych Lazur oraz ser mozzarella pokroić na cienkie paski i naprzemiennie umieszczać w nacięciach chleba.

3. Tak przygotowany bochenek wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec ok. 15 minut (do czasu całkowitego rozpuszczenia się serów pleśniowych Lazur).

4. Upieczony chleb podawać od razu po przygotowaniu. Dla podbicia walorów smakowych całość można posypać natką pietruszki.

 

Przepisy w tej kategorii