- 1 bochenek chleba (0,7 kg, niekrojony)
- 300 g sera pleśniowego Lazur (według upodobań: Błękitny, Srebrzysty, Turkusowy, Złocisty)
- 300 g sera mozzarella do zapiekania
- kilka gałązek natki pietruszki do posypania
Łatwe
25 min
6
porcji
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Bochenek ponacinać ukośnie na równe części, uważając przy tym, by nie przeciąć spodu chleba.
2. Wybrane rodzaje serów pleśniowych Lazur oraz ser mozzarella pokroić na cienkie paski i naprzemiennie umieszczać w nacięciach chleba.
3. Tak przygotowany bochenek wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec ok. 15 minut (do czasu całkowitego rozpuszczenia się serów pleśniowych Lazur).
4. Upieczony chleb podawać od razu po przygotowaniu. Dla podbicia walorów smakowych całość można posypać natką pietruszki.