1. Mięso wymieszać z bardzo drobno posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, jajkiem i przyprawami. Uformować 4 płaskie kotlety. Smażyć po ok. 3-4 minuty z każdej strony.
2. Ser pleśniowy i ser żółty oraz warzywa pokroić w plastry.
3. Bułki do burgerów przekroić i włożyć do piekarnika nagrzanego do 140°C na 1 minutę.
4. Na ciepły spód bułki położyć plaster sera żółtego, sałatę, mięso, plaster sera pleśniowego, pomidor, cebulę i plastry ogórka. Polać sosem śmietanowo-pomidorowym, przykryć drugą częścią bułki.
Burger z podwójnym serem świetnie smakuje na zimno, zamiast tradycyjnej kanapki.
Warto wiedzieć
Kotlety do burgerów powinny być nieco większe od bułek, ponieważ w czasie smażenia z pewnością trochę się skurczą.
Przepis stworzony w ramach zadania "Smakuj życie w zdrowym stylu", dofinansowanego z Funduszu Promocji Mleka