Kuchnia Lazur

Wołowina w sosie serowym

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 60 min

60 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Wołowina w sosie serowym

Składniki:

  • 2 kg polędwicy wołowej lub rostbefu (4 plastry po ok. 2,5 cm grubości)
  • olej do smażenia

SOS:

  • 100 g sera Lazur Błękitny
  • 175 ml śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wyjąć z lodówki i poczekać aż nabierze pokojowej temperatury, a tuż przed smażeniem natrzeć pieprzem i solą.
  2. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu ok. 3 minuty z każdej strony - tak aby stek nie był surowy ani przesuszony.
  3. Przełożyć na talerz i odczekać ok. 2 minuty aż "odpocznie". Podawać z sosem serowym.
  4. Sos serowy: w małym rondelku wymieszać śmietanę z pokruszonym serem Lazur Błękitny. Gotować na bardzo małym ogniu, doprowadzając do wrzenia. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Przepisy w tej kategorii