Kuchnia Lazur

Rolada drobiowa ze szpinakiem na sosie grzybowym

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 70 min

70 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Rolada drobiowa ze szpinakiem na sosie grzybowym

Składniki:

  • 4 pojedyńcze filety z piersi kurczaka lub indyka (porcja ok. 150g)
  • 200 g szpinaku w liściach ( może być mrożony)
  • 100 ml śmietanki 36%
  • sól
  • pieprz

SOS:

  • 100 g sera Lazur Błękitny
  • 50 g suszonych grzybów
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 50 g masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak po rozmrożeniu podsmażyć na patelni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz do smaku. Następnie dodać 100 ml śmietanki i dusić ok. 15 minut.
  2. Filety rozbić na bardzo cienkie plastry, posypać solą, pieprzem. Na 3/4 fileta ułożyć wcześniej przygotowany szpinak i uformować roladę.
  3. Każdą roladę zawinać w folię aluminiową, włożyć do piekarnika i piec w zależności od grubości rolad 25-30 minut w temp. 170°C.
  4. Grzyby gotować w osolonej wodzie. Po wystudzeniu drobno pokroić i wrzucić do rondelka. Dodać starty ser Lazur Błękitny oraz 400 ml śmietanki. Gotować 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem.
  5. Roladki wyciągnąć z piekarnika i pokroić na kawałki.
  6. Na płaski talerz wylać sos i ułożyć na nim roladki.

Przepisy w tej kategorii