Kuchnia Lazur

Polenta z grzybami leśnymi i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 70 min

70 min

Liczba porcji: 40

40

porcji

Drukuj przepis

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny w plastrach,
  • 8 plastrów boczku wędzonego,
  • 150 g świeżych grzybów leśnych (borowik, kozak lub podgrzybek),
  • 2 łyżki masła,
  • 4 jajka,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • olej do smażenia,
  • 8-12 pomidorków koktajlowych,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

 

Polenta:

  • 125 g kaszki kukurydzianej,
  • 500 ml bulionu drobiowego.

Sposób przygotowania:

  1. Na oleju smażyć do zrumienienia plastry boczku. Usmażony boczek przełożyć na kratkę do odsączenia z oleju, a na pozostałym po smażeniu boczku oleju, smażyć pokrojone w plasterki grzyby leśne, do których pod koniec smażenia dodać masło i przyprawić. 
  2. Do wrzącego bulionu dodawać stopniowo kaszkę kukurydzianą, cały czas mieszając. Gotować kaszkę pod przykryciem przez około 40 minut.
  3. Do ugotowanej polenty dodać połamane plastry sera, usmażone grzyby wraz z tłuszczem, sól i pieprz. Całość wymieszać.
  4. Każde z jajek wybić do osobnej szklanki uważając, by nie rozlać żółtka.
  5. Do wrzącej wody z octem wlać wybite wcześniej jajko i lekko mieszając przygotować jajko w koszulce. Tak gotować kolejno wszystkie cztery jajka.
  6. Porcję polenty z serem i grzybami podawać w towarzystwie przyprawionego jajka w koszulce, dwóch smażonych plastrów boczku i kilku pomidorków koktajlowych.

Przepisy w tej kategorii