Kuchnia Lazur

Polędwiczki wieprzowe na gruszkach

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Polędwiczki wieprzowe na gruszkach

Składniki:

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 1 średnia polędwiczka wieprzowa
  • 2 twarde gruszki
  • 125 g śmietany 18%
  • pół łyżeczki imbiru w proszku
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczkę natrzeć solą, pieprzem i imbirem, a następnie dobrze obsmażyć na patelni. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i zapiekać w nagrzanym do 175°C piekarniku przez ok. 20 minut. W tym czasie na tłuszczu pozostałym ze smażenia poddusić pokrojone w ćwiartki gruszki.
  2. Sos: w rondelku podgrzać śmietanę i wrzucić pokruszony ser pleśniowy Lazur Błękitny. W razie potrzeby sos doprawić pieprzem.
  3. Wyjąć polędwiczkę, pokroić w plastry i ułożyć na ćwiartkach gruszki. Polać serowym sosem i posypać posiekaną natką pietruszki.

Przepisy w tej kategorii