Kuchnia Lazur

Gęś w sosie serowym z kleksem żurawinowym

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 2

2

porcje

Drukuj przepis
Gęś w sosie serowym z kleksem żurawinowym

Składniki:

  • 1 pierś z gęsi
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Sos:

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 100 g śmietany 18%
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 125 ml czerwonego wina (kieliszek)

Sposób przygotowania:

1. Pierś z gęsi umyć i osuszyć. Natrzeć przyprawami wymieszanymi z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem, solą, majerankiem i papryką. Wstawić do lodówki na noc.

2. Pierś krótko obsmażyć na tłuszczu (ok.1-2 minuty z każdej strony) i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C ok. 30 minut, odwracając w trakcie pieczenia (aby nadać piersi ładny kształt, skórę można naciągnąć i spiąć szpilkami)

3. Żurawinę sparzyć wrzątkiem, a następnie zalać czerwonym winem i moczyć ok. 30 minut.

4. Sos: podgrzać śmietanę i rozpuścić ser pleśniowy Lazur Błękitny.

5. Upieczoną pierś z gęsi pokroić i ułożyć na półmisku. Polać serowym sosem z dodatkiem żurawiny.

Przepisy w tej kategorii