Kuchnia Lazur

Domowe hot dogi z serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 50 min

50 min

Liczba porcji: 12

12

porcji

Drukuj przepis
Domowe hot dogi z serem pleśniowym Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny w plastrach,
  • 12 parówek,
  • 2 cebule,
  • 100 g rukoli,
  • jajko,
  • 50 g ziaren czarnego sezamu,
  • dodatki: ketchup, musztarda, kiszony ogórek.

 

Ciasto:

  • 350 g pszennej mąki,
  • 18 g świeżych drożdży,
  • 100 ml ciepłego mleka,
  • 100 g masła,
  • jajko,
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. W ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże. Odstawić, aż drożdże zaczną pracować. Dodać mąkę, rozpuszczone ciepłe masło, jajko, sól i zagnieść na elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia.
  2. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na 12 części i uformować podłużne placki. W placki zawijać parówki z serem. Szczelnie połączyć końce ciasta.
  3. Ciasto zawinięte na hot dogach posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami sezamu.
  4. Hot dogi piec przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 °C.
  5. Hot dogi podawać z dodatkami.

Przepisy w tej kategorii