Kuchnia Lazur

Cielęce medaliony na sosie błękitno-tymiankowym

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 20 min

20 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Cielęce medaliony na sosie błękitno-tymiankowym

Składniki:

  • 200 g sera Lazur Błękitny
  • 600 g cielęciny (ok. 12 medalionów)
  • 150 g suszonych moreli
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 0,5 l śmietanki 36%
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • tymianek
  • przyprawa warzywna 

Sposób przygotowania:

  1. Mięso rozbić na cienkie, owalne plastry. W razie potrzeby uformować boki mięsa nożem. Posypać przyprawą warzywną i smażyć na rozgrzanym oleju ok. 5 minut z każdej strony. Następnie do medalionów wlać połowę wina i dusić pod przykryciem ok. 1 minutę.
  2. Powstały podczas duszenia sos zlać do rondla, dodać do niego śmietankę, starty ser Lazur Błękitny i doprawić do smaku przyprawą warzywną oraz tymiankiem. Całość gotować ok. 5 minut.
  3. Pokrojone w paski morele zalać pozostałym winem i podgrzać w rondelku przez ok 1-2 minuty. Medaliony polać sosem i udekorować morelami.
     

Przepisy w tej kategorii