Kuchnia Lazur

Spaghetti z zielonym ogórkiem i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 2

2

porcje

Drukuj przepis
Spaghetti z zielonym ogórkiem i serem pleśniowym Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 2 średnie ogórki zielone
  • średnia cebula cukrowa
  • czerwona papryczka chili
  • 3 łyżki masła
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować al dente w nieosolonej wodzie, po ugotowaniu nie przelewać zimną wodą. Odcedzić i odstawić pozostawiając w niewielkiej ilości wody, w której się gotował.
  2. Na patelni roztopić masło i dodać pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć cebulę do jej zezłocenia.
  3. Do gotowej cebuli, dodać wodę, pokruszony ser, syrop klonowy, sól i pieprz. Całość dusić do roztopienia sera. Dodać pokrojone w słupki zielone ogórki i pokrojoną w cienkie paski wraz z gniazdem nasiennym, papryczkę chili. Dusić nadal do całkowitego odparowania wody i zgęstnienia sosu.
  4. Sos z warzywami połączyć z makaronem.

Przepisy w tej kategorii