Kuchnia Lazur

Linguine z wędzonym pstrągiem i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 2

2

porcje

Drukuj przepis
Linguine z wędzonym pstrągiem i serem pleśniowym Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 250 g makaronu linguine
  • 300 g wędzonego pstrąga tęczowego
  • 50 ml śmietanki 18% 
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • 4 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować al dente w nieosolonej wodzie, po ugotowaniu nie przelewać zimną wodą. Odcedzić i odstawić pozostawiając w niewielkiej ilości wody, w której się gotował.
  2. Na patelni podgrzać śmietankę i dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek, pokruszony ser pleśniowy, natkę pietruszki, sól i pieprz. Mieszając dusić wszystko do roztopienia sera.
  3. Do sosu dodać rozdrobnione mięso pstrąga i makaron. Całość delikatnie wymieszać.
  4. Podawać skropione oliwą.

Przepisy w tej kategorii