Kuchnia Lazur

Tosty z jajkiem sadzonym, kapustą pak choi i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 20 min

20 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Tosty z jajkiem sadzonym, kapustą pak choi i serem pleśniowym Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny,
  • 4 kromki chleba tostowego,
  • mała kapusta pak choi,
  • 4 jajka,
  • 6 łyżek masła,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Smażymy jajka sadzone, na rozgrzane 2 łyżki masła wbijamy jajka, które smażymy delikatnie, aż się w nich zetnie lekko białko. Jajka przyprawiamy solą i pieprzem oraz ścieramy na nie ser pleśniowy. Smażymy dalej krótko pod przykryciem.
  2. Kromki chleba tostowego smażymy osobno na maśle z dwóch stron. Posmarowane masłem tosty możemy przygotować również w grillu stykowym.
  3. Na łyżce masła smażymy podzielone wzdłuż liście kapusty pak choi, aż lekko się zezłocą, pod koniec smażenia przyprawiamy solą i pieprzem.
  4. Na grillowanych kromkach tostów układamy usmażone liście kapusty pak choi, a na nich umieszczamy jajko sadzone z roztopionym serem pleśniowym.

Przepisy w tej kategorii