Kuchnia Lazur

Kanapki z serem Lazur w stylu slow burger

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 25 min

25 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Kanapki z serem Lazur w stylu slow burger

Składniki:

• 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny

• 500 g mielonej wołowiny

• cebula biała

• ząbek czosnku

• małe jajko

• łyżeczka papryki w proszku

• sól, pieprz

• dojrzały pomidor

• cebula czerwona

• świeży ogórek

• sałata

• majonez

• 4 bułki do hamburgerów

Sposób przygotowania:

1. Mięso wymieszać z bardzo drobno pokrojoną białą cebulą, wyciśniętym ząbkiem czosnku, jajkiem i przyprawami. Uformować 4 płaskie, nieco większe od bułek kotlety.

2. Ser pleśniowy Lazur Błękitny, pomidor, ogórek i czerwoną cebulę pokroić w plastry. 

3. Bułki do hamburgerów przekroić i włożyć do piekarnika nagrzanego do 140°C.

4. W czasie gdy bułki będą się podpiekać, usmażyć hamburgery (ok. 3- 4 minuty z każdej strony).

5. Na ciepły spód bułki położyć sałatę, łyżeczkę majonezu, następnie gorący kotlet, ponownie łyżeczkę majonezu, plaster sera pleśniowego Lazur Błękitny, kilka plasterków pomidora, ogórka oraz krążki czerwonej cebuli i przykryć górną połową bułki.

Przepisy w tej kategorii