Kuchnia Lazur

Kanapka z pastą z zielonego groszku

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 15 min

15 min

Liczba porcji: 2

2

porcje

Drukuj przepis
Kanapka z pastą z zielonego groszku

Składniki:

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny - plastry 
  • 2,5 szklanki ziaren młodego zielonego groszku 
  • ulubione pieczywo (np. bułka pszenna)
  • sól
  • pieprz 
  • mięso z 1 pieczonego udka kurczaka
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka masła lub kilka kropel soku z cytryny oraz 1 niewielki ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

1. Groszek wrzucić do wysokiego naczynia, doprawić solą, pieprzem i chwilę blendować (młody zielony groszek jest bardzo delikatny).

2. Na pieczywo kolejno układać plastry sera pleśniowego Lazur Błękitny, grubą warstwą pasty z zielonego groszku i kawałki mięsa z pieczonego udka kurczaka.

 

Warto wiedzieć

Pastę ze świeżego zielonego groszku można dodatkowo doprawić odrobiną soku z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem - będzie bardziej wyrazista i aromatyczna. Natomiast miłośnicy delikatniejszych smaków mogą dodać do pasty łyżeczkę miękkiego masła.

 

Przepisy w tej kategorii