Kuchnia Lazur

Grzanka z figami i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Grzanka z figami i serem pleśniowym Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny w plastrach,
  • mała bagietka pszenna,
  • 4 figi,
  • 4 łyżki łuskanych orzechów włoskich,
  • 4 łyżki miodu gryczanego,
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pokroić bagietkę na kromki, posmarować masłem i ułożyć po dwie w jednej kokilce, posmarowaną stroną do wewnątrz.
  2. Między kromki, w środek każdej kokilki włożyć plastry sera, połamane orzechy, miód i przyprawić solą i pieprzem. Na środek ułożyć figę, wcześniej przekrojoną na pół.
  3. Kokilki z tostami piec do roztopienia się sera, przez około 10-15 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.

Przepisy w tej kategorii