Kuchnia Lazur

Bruschetta z guacamole i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny,
  • awokado,
  • 2 ciabatty,
  • 4 łyżki drobno pokrojonych ziół (mięta, natka pietruszki, bazylia),
  • 4 łyżki drobno pokrojonych orzechów włoskich,
  • 2 łyżki suszonej żurawiny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka jogurtu 10% tł.,
  • łyżka soku z limonki,
  • łyżka oleju,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Awokado pozbawić pestki i wyjąć miąższ, rozdusić widelcem i wymieszać z pokruszonym serem, ziołami, orzechami, żurawiną, jogurtem i sokiem z limonki. Guacamole przyprawić solą i pieprzem.
  2. Ciabattę przekroić wzdłuż na pół, skropić olejem i zapiec w grillu stykowym. 
  3. Grillowane połówki ciabatty posmarować zmiażdżonym czosnkiem.
  4. Ciepłą bruschettę podawać z przygotowanym wcześniej guacamole.

Przepisy w tej kategorii