Kuchnia Lazur

Tarta serowo-gruszkowa

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Tarta serowo-gruszkowa

Składniki:

CIASTO:

  • 250 g mąki
  • 125 g  masła
  • 250 ml śmietany 18%
  • 1 jajko
  • sól

NADZIENIE:

  • 200 g sera pleśniowego Lazur Złocisty
  • 2-3 twarde gruszki
  • 250 ml śmietany 18%
  • 2-3 jajka
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto na spód: z mąki, masła, jajka, śmietany i soli zagnieść jednolite  ciasto. Uformować je w kulę. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia tart. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec ok. 10 minut.
  3. Gruszki pokroić w cienkie plasterki, a ser pleśniowy Lazur Złocisty zetrzeć na tarce.
  4. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, gruszki ułożyć na podpieczonym spodzie. Posypać startym serem pleśniowym Lazur Złocisty i zalać śmietaną wymieszaną z roztrzepanymi jajkami. Piec do czasu, aż masa się zetnie i nabierze złotego koloru. Podawać na ciepło lub zimno, np. z dżemem żurawinowym.

Przepisy w tej kategorii