Ciasto:
- 250 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
- szczypta cukru
Nadzienie:
- 100 g sera pleśniowego Lazur Srebrzysty
- 8-10 łodyżek rabarbaru
- 2 jajka
- 4 łyżki śmietany 18%
- pieprz
Średnie
60 min
8
porcji
Składniki:
Ciasto:
Nadzienie:
Sposób przygotowania:
1. Ze składników na ciasto zagnieść kulę i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
2. Ciasto umieścić pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu i cienko rozwałkować (na placek grubości ok. 2-3 mm).
3. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy na tartę, dokładnie wykleić, wyrównać, ponakłuwać widelcem, by nie wybrzuszało się podczas pieczenia. Przykryć pergaminem i dodatkowo obciążyć ceramicznymi kulkami lub np. fasolą.
4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec ok. 10 minut. Po tym czasie zdjąć pergamin i piec jeszcze 5 minut. Wystudzić.
5. Przygotować nadzienie: ser pleśniowy Lazur Srebrzysty zetrzeć na tarce i mieszając, połączyć z jajkami i śmietaną. Wylać na tartę. Przyprawić pieprzem. Na wierzchu ułożyć obrany, pokrojony na kawałki rabarbar.
6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 20 minut (do ścięcia się masy jajecznej).
Do czasu przygotowania tarty doliczyć trzeba czas na schłodzenie zagniecionego ciasta (60 minut) i studzenia upieczonego spodu tarty (ok. 30-45 minut).