Kuchnia Lazur

Tarta gruszkowa z serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 50 min

50 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
Tarta gruszkowa z serem pleśniowym Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 3 gruszki, pokrojone w plasterki i pozbawione gniazd nasiennych.

Ciasto:

  • 50 g startego sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 2 żółtka

Kruszonka:

  • 50 g startego sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Roztrzepane żółtka połączyć z mąką i masłem, wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania, dodać ser i połączyć go dokładnie z ciastem.
  2. Rozwałkować ciasto na wielkość średnicy formy do tarty. Wyłożyć formę ciastem (może lekko wystawać poza jej brzegi), odstawić na 30 minut do lodówki. 
  3. W tym czasie przygotować kruszonkę, dokładnie łącząc ze sobą jej składniki.
  4. Po wyjęciu ciasta z lodówki, ułożyć na tarcie plasterki gruszek i posypać przygotowaną wcześniej kruszonką.
  5. Tartę piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C przez 30 minut.

Przepisy w tej kategorii