Kuchnia Lazur

Serowy suflet

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Serowy suflet

Składniki:

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Złocisty
  • 2 łyżki masła + masło do wysmarowania miseczek
  • 25 g mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 6 białek
  • 2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku rozpuścić maso, dodać mąkę i wymieszać. Zalać mlekiem i energicznie mieszając, zagotować.
  2. Dodać żółtka, starty na tarce ser pleśniowy Lazur Złocisty, orzechy. Przyprawić pieprzem i dokładnie wymieszać.
  3. W oddzielnym naczyniu ubić pianę z białek, przyprawić szczyptą soli i dodać do przygotowanej wcześniej masy, całość wymieszać. 
  4. Miseczki do zapiekania wysmarować masłem i napełnić do ¾ wysokości, wyrównać powierzchnię i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C ok. 10 minut (do momentu uzyskania złotego koloru). Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, ponieważ masa może opaść. Podawać zaraz po upieczeniu.

Przepisy w tej kategorii