Kuchnia Lazur

Sernik z serem Lazur

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 120 min

120 min

Liczba porcji: 10

10

porcji

Drukuj przepis
Sernik z serem Lazur

Składniki:

Spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 2 jaja
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 150 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 1 kg twarogu mielonego (może być z wiaderka)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 125 g masła
  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche:

  1. Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść w miarę szybko, aby go nie ocieplać.
  2. Dno tortownicy o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Następnie wyłożyć spód tortownicy kruchym ciastem i włożyć do lodówki na 30 minut.

Masa serowa:

  1. Wszystkie składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej.
  2. Na początku ubić całe jajka z cukrami na puszystą masę. Dodać miękkie masło i dalej ubijać.
  3. Następnie dodać do masy jajecznej twaróg, łyżka po łyżce, cały czas mieszając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać oraz dodać ser pleśniowy wcześniej starty na tarce, ponownie wymieszać.
  4. Tak przygotowaną masę serową wylać na schłodzony spód i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175°C na 1 godzinę.

Przepisy w tej kategorii