Kuchnia Lazur

Płatki orkiszowe z owocami i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny,
  • 50 g płatków orkiszowych,
  • 2 gruszki,
  • 200 g borówek,
  • 2 łyżki oleju,
  • 50 ml miodu,
  • 50 ml syropu różanego,
  • łyżka kakao,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Umyte, pozbawione gniazda nasiennego i pokrojone na większe kawałki gruszki podsmażyć wraz z syropem różanym, do jego zagotowania. Ddodać borówki i pokruszony ser. Całość połączyć razem, mieszając.
  2. Do roztopionego masła dodać kakao, płatki orkiszowe i miód. Dokładnie wymieszać i polać przygotowane wcześniej owoce.
  3. Płatki orkiszowe z owocami piec przez około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.

Przepisy w tej kategorii