Kuchnia Lazur

Jabłka zapiekane z serem

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 25 min

25 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Jabłka zapiekane z serem

Składniki:

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Turkusowy
  • 4 soczyste twarde jabłka
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich
  • kilka suszonych śliwek
  • 2-4 łyżki miodu (opcjonalnie)
  • pół cytryny

Sposób przygotowania:

1. Jabłka umyć, odkroić kapturki (od strony ogonków) i wydrążyć gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

2. Rodzynki i śliwki zalać wrzątkiem na ok. 3 minuty, a gdy zmiękną, napełniać nimi jabłka naprzemiennie ze startym na tarce serem pleśniowym Lazur Turkusowy. Całość posypać pokruszonymi orzechami włoskimi i ewentualnie polać miodem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 15 minut.

Przepisy w tej kategorii