Kuchnia Lazur

Gruszki w winie z sosem lazurowym

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 50 min

50 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Gruszki w winie z sosem lazurowym

Składniki:

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 4 twarde gruszki
  • butelka czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 3-4 goździki
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka orzechów włoskich
  • 175 g śmietany 18%
  • sok z połowy cytryny
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyć, cienko obrać ze skórki, pozostawiając ogonki.
  2. W garnku zagotować wino, dodać goździki i ziele angielskie. Owoce włożyć do gotującego się wina (powinny być całkowicie zanurzone). Gotować na małym ogniu ok. 20-25 minut, od czasu do czasu obracając.
  3. Gruszki udekorować pokruszonym serem pleśniowym Lazur Błękitny i orzechami. Można podawać również  z sosem serowym.
  4. Sos serowy: w małym rondelku wymieszać śmietanę z pokruszonym serem pleśniowym Lazur Błękitny. Gotować na bardzo małym ogniu, doprowadzając do wrzenia. Doprawić do smaku solą, pieprzem i  sokiem z cytryny. 

Przepisy w tej kategorii