Kuchnia Lazur

Gruszki na ciepło

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 35 min

35 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Gruszki na ciepło

Składniki:

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 2 duże twarde gruszki
  • 6 orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki białego, wytrawnego wina

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki przekroić wzdłuż na dwie połówki i wydrążyć gniazda nasienne.
  2. Do każdej gruszki we wgłębienia po nasionach włożyć kawałki sera pleśniowego Lazur Błękitny. Tak przygotowane owoce wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170oC, ok. 15-20 minut.
  3. Na patelnię wrzucić orzechy, smażyć przez chwilę, a następnie dodać miód oraz wino. Całość lekko podgrzać.
  4. Gruszkę udekorować orzechami włoskimi w zalewie. Podawać na ciepło.

Przepisy w tej kategorii