Kuchnia Lazur

Grillowany łosoś

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 45 min

45 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Grillowany łosoś

Składniki:

  • 4 filety łososia (ze skórą)
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz

         Sos serowo-koperkowy

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Turkusowy
  • pęczek koperku
  • 2-3 łyżki śmietany 18%

Sposób przygotowania:

  1. Filety z łososia umyć i osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem (obficiej od strony skórki). Natłuścić oliwą.
  2. Filety położyć na ruszt (można wykorzystać tackę) skórą do dołu. Grillować około 5 minut. Po tym czasie delikatnie odwrócić i dopiec jeszcze ok. 3 minuty. Podawać z sosem serowo-koperkowym.
  3. Sos serowo-koperkowy: w rondelku podgrzać śmietanę z pokruszonym serem pleśniowym Lazur Turkusowy. Drobno posiekać koperek i dorzucić do sosu. Zagotować  i rozlać do sosjerek.

 

Przepisy w tej kategorii