Kuchnia Lazur

Grillowane krewetki z sosem kremowym

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Grillowane krewetki z sosem kremowym

Składniki:

  • 20 dużych obranych krewetek (mogą być mrożone)

MARYNATA:

  • sok z limonki
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

SOS KREMOWY:

  • 250 g Lazuretty Kremowej
  • 150 ml śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz biały

Sposób przygotowania:

  1. Krewetki rozmrozić, odsączyć.
  2. Marynata: wymieszać oliwę, sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. W tak przygotowanej marynacie wymieszać krewetki i wstawić do lodówki na ok.  30 minut.         
  3. Sos kremowy: Lazurettę Kremową rozpuścić w śmietance. Gotować na bardzo małym ogniu, doprowadzając do wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem.                                                                               
  4. Namoczyć patyczki do szaszłyków i nadziewać na nie krewetki. Grillować ok. 3 minuty z każdej strony, aż staną się nieprzezroczyste.
  5. Podawać z przygotowanym wcześniej sosem.

Przepisy w tej kategorii