Kuchnia Lazur

Ziemniaki z sałatką z kiszonych warzyw i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 2

2

porcje

Drukuj przepis
Ziemniaki z sałatką z kiszonych warzyw i serem pleśniowym Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 500 g małych ziemniaków - typ B
  • 400 g różnych kiszonych warzyw (buraki, ogórki, marchew, czosnek, cebula, rzodkiewka)
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki śmietanki 18% 
  • 4 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki pasty tahini
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyć i ugotować na parze w “mundurkach”.
  2. Na suchej patelni uprażyć nasiona słonecznika.
  3. Kiszone warzywa pokroić w grubszą kostkę, polać oliwą i posypać prażonymi nasionami słonecznika. Odstawić do lodówki.
  4. W garnku podgrzać na śmietance pokruszony ser. Dusić do czasu roztopienia się sera.
  5. Miękkie ziemniaki przełożyć do sosu, dodać natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. Zamknąć garnek pokrywką i energicznie wstrząsnąć, by pokruszyć ziemniaki i wymieszać składniki.
  6. Wymieszać jogurt z tahini i sokiem z cytryny.
  7. Ziemniaki podać z przygotowaną wcześniej sałatką z kiszonych warzyw polaną jogurtowym sosem.

Przepisy w tej kategorii