Kuchnia Lazur

Zapiekane mule z serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 20 min

20 min

Liczba porcji: 2

2

porcje

Drukuj przepis

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 600 g mule
  • 2 łyżki oliwy
  • por (biała część)
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 50 ml soku z białych winogron
  • łyżeczka octu winnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki drobno pokrojonej kolendry
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. W garnku podsmażyć chwilę na oliwie drobno pokrojony por. Dodać sok z białych winogron, ocet winny i bulion warzywny oraz oczyszczone wcześniej mule. Dusić pod przykryciem, aż mule się otworzą.
  2. Na patelni roztopić masło, dodać pokruszony ser i śmietanę. Smażyć do połączenia składników. Na koniec smażenia dodać kolendrę oraz przyprawić sos solą i pieprzem.
  3. Otwarte mule ułożyć na papierze do pieczenia i polać sosem.
  4. Zapiec mule przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C.

Przepisy w tej kategorii