Kuchnia Lazur

Wigilijne pierogi z serem Lazur i buraczkami

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 8

8

porcji

Drukuj przepis
Wigilijne pierogi z serem Lazur i buraczkami

Składniki:

Pierogi z buraczkowym farszem

 

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju
  • sól

 

Farsz:

  • 150 g ulubionego sera pleśniowego Lazur, np. Błękitny
  • 2-3 ugotowane buraczki
  • 100 g półtłustego twarogu
  • pieprz

 

Pierogi buraczkowe z serowym farszem

 

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 ugotowane buraczki
  • 3/4 szkl. zakwasu buraczanego lub soku z buraków
  • 2 łyżki oleju
  • sól

 

Farsz:

  • 150 g ulubionego sera pleśniowego Lazur, np. Błękitny
  • 150 półtłustego twarogu
  • posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pierogi z buraczkowym farszem

1. Farsz: buraczki zmielić w maszynce i wymieszać z pokruszonymi serami na jednolitą masę. Doprawić pieprzem.

2. Ciasto: z mąki, ciepłej wody i oleju zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest za gęste, dodać 2-3 łyżki wody, jeśli za rzadkie, dosypać 1-2 łyżki mąki.

3. Ciasto podzielić na części i dość cienko rozwałkować. Wyciąć kółka i nakładać farsz. Dokładnie zlepić brzegi.

4. Wrzucać partiami na osolony wrzątek, gotować jeszcze 2-3 minuty po wypłynięciu.

 

 

Pierogi buraczkowe z serowym farszem

1. Farsz: oba rodzaje serów wymieszać i doprawić pieprzem.

2. Ciasto: ugotowane buraczki dokładnie zmiksować wraz z zakwasem. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać buraczany mus oraz olej i sól. Zagnieść ciasto. Podzielić na części i rozwałkować.

3. Na wycięte kółka nakładać farsz. Dokładnie zlepić brzegi.

4. Wrzucać partiami na osolony wrzątek, gotować jeszcze 2-3 minuty od wypłynięcia.

 

Przepisy w tej kategorii